Gem de capsuni

Gemul de capsuni este minunat! Abia am asteptat sezonul capsunilorca sa ma apuc de treaba si sa mai adaug in camara cateva borcanele din acest gem minunat. Numai bun de savurat in sezonul rece. Merge genial in clatite, diverse prajituri si chiar pe clasica felie de paine.

Ingrediente:

8 kg de capsuni

3 kg de zahar

zeama de la 2 lamai

Mod de preparare:

Cantitatile nu sunt batute in cuie, daca va place mai dulce puteti pune mai mult zahar. Depinde de gusturile fiecaruia si de cat de dulci sunt capsunile.

Capsunile se spala bine in mai multe ape si se curata de codite. Se pun intr-un vas si se adauga zaharul peste ele. Lasati-le așa peste noapte. A doua zi puneti-le la fiert cu tot cu zeama pe care si-au lasat-o. Se fierb la foc mic destul de multe ore. Eu le-am fiert in jur de cinci ore. Din cand in cand adunati spuma care se formeaza deasupra oalei. Borcanele pentru gem trebuie sa le spalati bine, sa le limpeziti in mai multe ape si sa le scufundati pentru câteva secunde intr-un vas cu apa care fierbe, pentru a le steriliza. La fel procedati si cu capacele. Scoateti-le cu grija din apa si lasati-le cu gura in jos pe un prosop curat, sa se scurga bine si sa se usuce. După ce gemul de capsuni a fiert si a scazut la jumatate, adaugati zeama de lamaie si apoi opriti focul. Turnati gemul fierbinte in borcane, infiletati capacele si lasati borcanele acoperite cu o patura mai groasa pana se racesc.

1497114434805

 

Leave a comment